Vorige week werd ik gebeld door iemand met de volgende vraag : “Ik ga fors partneralimentatie betalen. De aftrek wordt de komende jaren minder en dus daalt mijn draagkracht. Hoe ga ik daar in de mediation mee om?”

Met deze mijnheer hebben we uiteraard een afspraak gemaakt om alles door te rekenen. Nu wilde het toeval dat Linda en ik de middag voor de betreffende afspraak een workshop over dit onderwerp hebben bijgewoond. Daarin werd bevestigd wat we eigenlijk al wisten: het is hartstikke complexe materie!

Want het klopt dat de aftrek van de partneralimentatie in stappen wordt afgebouwd naar 37,1%, voor die personen die wél nog in het toptarief inkomstenbelasting betalen. Dus het klopt dat door de verminderde aftrek de draagkracht daalt.

Maar…. de belastingtarieven dalen ook, wat een hoger netto inkomen geeft. Daalt dan echt de draagkracht wel? En als mensen een eigen woning hebben wordt het feest nog leuker, want de aftrek hypotheekrente wordt ook afgebouwd. Geeft dat dan nog een groter tekort?

Aan de kant van de alimentatiegerechtigde verandert er ook het een en ander: bij ontvangst van minder alimentatie stijgen de toeslagen veelal. En ook hier wordt de belastingdruk lager wat een hoger netto inkomen geeft. Dus is een lagere alimentatie überhaupt wel een probleem?

Er is maar een manier om dit in kaart te brengen: namelijk alles voor alimentatieplichtige én alimentatiegerechtigde in kaart brengen vanaf nu tot en met 2023. Alimentatie, toeslagen, hypotheek, netto inkomen, álles. Alleen dan krijg je een juist beeld van de nieuwe draagkracht én behoefte! En wanneer dat duidelijk is doorberekend, zijn de afspraken hierover met een beetje goede wil zo gemaakt.

Lopen jullie vast in de mediation op dit onderwerp? Of betaal je al partneralimentatie en wil je weten wat deze wijzigingen in de toekomst voor jou betekenen? Neem dan gerust contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen!

%d bloggers liken dit: