Zoals we al eerder in een blog hebben aangekondigd, is onlangs de wet herziening partneralimentatie aangenomen. De duur van de partneralimentatie gaat hiermee als hoofdregel terug van 12 jaar naar maximaal 5 jaar. Er zijn wel uitzonderingssituaties, bijvoorbeeld voor mensen die lang getrouwd zijn én vlak voor hun pensioen zitten, of mensen met nog jonge kinderen.

Zoals je wellicht wel weet besteden we bij Scheiden, wat nu? altijd wat extra aandacht aan de financiële kant van de scheiding, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Met name het feit dat we de hypotheek tegelijk met de scheiding kunnen behandelen, heeft veel toegevoegde waarde!

En juist op het hypotheekverhaal heeft de wijziging in de partneralimentatie een grote invloed!

Op zit moment is het nog zo dat partneralimentatie voor de hypotheek gezien wordt als inkomen. Echter, omdat alimentatie altijd tijdelijk is, stelt de hypotheekverstrekker hier wel eisen aan. Pas als op het moment van de hypotheekaanvraag de partneralimentatie nog ten minste 10 jaar loopt, wordt het door de bank als bestendig inkomen gezien en kunnen we het meenemen voor de hypotheek. En juist die periode van 10 jaar is in verreweg de meeste gevallen straks niet meer van toepassing!

Dit betekent dat het overnemen van de gezamenlijke woning of het aankopen van een nieuwe woning een stuk lastiger gaat worden als iemand voor zijn of haar inkomen afhankelijk is van partneralimentatie.

Reden te meer om al tijdens het echtscheidingsproces grondig naar de hypotheekmogelijkheden te kijken met een echtscheidingsadviseur die óók kennis heeft van hypotheken. Zo voorkom je dat er afspraken gemaakt worden in het convenant die achteraf niet haalbaar blijken! Overigens blijft de wetgeving op partneralimentatie “regelend recht”. Dat betekent dat jullie in onderling overleg van de wet mogen afwijken. Vinden jullie samen dat een termijn van 10 jaar of langer passend is, dan kan dat dus gewoon worden afgesproken.

Wil je meer informatie, neem dan gerust contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak!

%d bloggers liken dit: