Afgelopen weekend las ik Stromboli van Saskia Noort.
Hierin het verhaal van een vrouw die besluit om haar man, de vader van haar kinderen te verlaten. De worsteling die aan dit besluit vooraf gaat, de valkuilen tijdens het traject van scheiden en uiteindelijk de strijd die deze vrouw met zichzelf heeft door een geheim, een verhaal wat nooit gedeeld is.

Wanneer mensen verliezen door dood of relatiebreuk is het belangrijk dat dit gedeeld kan worden, iedereen heeft wel iemand in zijn of haar naaste omgeving die iemand is verloren. Waarschijnlijk ken je ook wel de gedachte: ‘Pff, daar gaan we weer. Alweer gaat het over die scheiding.’

Wanneer je een verlies meemaakt is het ontzettend belangrijk dat je je verhaal kunt vertellen. De een heeft hier meer tijd voor nodig dan de ander. Het vertellen van je verhaal kan natuurlijk bij iemand die dit professioneel doet, een coach of therapeut. Minstens net zo belangrijk is het om dit te doen bij de mensen die om je heen staan.
En wat doe je als luisteraar? Luister aandachtig. Vraag eventueel door. Probeer weg te blijven van goede adviezen en zorg dat je met je aandacht bij de ander bent. Neem de tijd voor elkaar. Bel ook zelf een keer om te vragen hoe het gaat.

Soms is het verlies zo rauw dat mensen niet meer goed kunnen functioneren. Dan is het aanbieden van praktische hulp ontzettend fijn; doe boodschappen, maak een extra pan soep of pas zomaar op de kinderen. Want wanneer de ouder rouwt, is er niet altijd evenveel aandacht voor de kinderen.

In het boek raakte me vooral de loyaliteit; wanneer kinderen het verhaal van 1 kant van 1 ouder horen. Maar ook hoe je als kind op vakantie met papa, mama zo ontzettend kunt missen bij kleine pijntjes of bij veel gezelligheid.

In geval van scheiding – zeker ook in het begin – is aandacht voor het verdriet van de kinderen zo belangrijk. Kinderen scheiden niet. Al vind je je (ex-)partner nòg zo ongelooflijk stom; het blijft de ouder van je kind(eren). Alleen al daarom; zorg dat je zelf een weg vindt voor je verdriet, je woede, je verhaal. Deel het.

Kunnen jullie straks samen naar de musical of diploma uitreiking? Ik hoop het voor jullie kind(eren)!
Ga je dit jaar op vakantie met je kind(eren) zonder de andere ouder? Maak tijd voor bel momenten of als het kan facetime. Stuur af en toe een foto of een filmpje samen met je kind. Zo betrek je de ander, maar, nog veel belangrijker; zo laat je je kind(eren) zien dat er ruimte is voor de andere ouder èn voor het gemis.

Verder lezen of meer informatie?
www.scheidenwat.nu 
www.villapinedo.nl
www.kindbehartiger.nl 
www.kenniscentrumkindenscheiding.nl

 

 

%d bloggers liken dit: