De jongen met de gitaar stapt mijn praktijk binnen met nieuwsgierige ogen en met een lichaamstaal die voor zich spreekt: help mij!

Eerder die week spreek ik zijn ouders. Zij zijn doorverwezen door Joyce, die het financiële stuk omtrent de scheiding en het ouderschapsplan met en voor hen verzorgt. De ouders hebben zorgen voor en over de kinderen in de scheiding. Zij maken zich vooral zorgen om hun zoon. Zij hebben het gevoel dat hij voor hen wil zorgen: dit vinden zij niet zijn taak.

Hoe mooi en goed is het wanneer ouders zich dit realiseren! Dat zij een Kindbehartiger bij de scheiding betrekken om vooraan in de scheiding te weten wat van belang is voor dit kind in deze scheiding. Daarnaast gaf ook hun zoon aan dat hij met iemand wil praten.

Gelukkig heb ik ruimte kunnen maken om hem gelijk die week te kunnen zien: de jongen met de gitaar. De jongen gaat zitten met zijn limonade en begint te praten, te vertellen, te vragen in een stortvloed…. De tranen komen wanneer hij zegt: Ik merk dat ik voor mijn ouders wil zorgen, zodat zij blij en gelukkig kunnen zijn. We praten hierover en ik leg hem uit; dat dit niet zijn taak is. Dat zijn ouders prima voor zichzelf kunnen zorgen. Dat hij kind mag zijn. Dat zijn ouders zelf verantwoordelijk zijn voor hun geluk. En, dat hij altijd alle vragen mag stellen aan zijn ouders, al kan het zijn dat zij niet altijd het antwoord hebben. En dat dit ook goed is.

De jongen met de gitaar doet zijn gitaar weer op zijn rug met zijn nieuwsgierige ogen, maar niet meer met al het leed op zijn rug.

Hoe beperken we de schade voor een kind bij een echtscheiding? Gelukkig is er inmiddels een platform Scheiden Zonder Schade. Oud-minister Rouvoet is als voorzitter actief om hier de aandacht op te vestigen. De schade beperk je door te communiceren, door elkaar te blijven zien maar vooral door samen ouders van je kind(eren) te blijven. Want gelukkige kinderen, dat wil toch iedere ouder?

Dit is slechts 1 voorbeeld uit mijn praktijk. Iedere dag weer ben ik dankbaar dat ik er als Kindbehartiger kan zijn voor kinderen en ouder(s) in scheiding.

%d bloggers liken dit: