Een scheiding en de tijd erna vraagt veel van alle betrokkenen. Van de ouders, kinderen maar zeker ook van de omgeving. Juist als je uit elkaar gaat is samenwerken belangrijk. Je gaat van 1 naar 2 gezinnen en iedereen moet voldoende gezien worden. Er moet aandacht zijn voor de behoeftes van iedereen.

Als je dit goed doet is dit voor de kinderen het minst belastend. Ook al is de liefde tussen papa en mama voorbij, de relatie als ouders blijft altijd bestaan. Ik noem het wel eens gekscherend de ‘BV gezin’: alles draait prima maar er is te weinig aandacht geweest voor de zo nodige intimiteit. Vaak wordt dat vervolgens een reden om uit elkaar te gaan.

Wij met z’n vieren werken dan ook nauw samen om jullie te helpen dit vorm te geven. Soms is er meer aandacht nodig voor  een kind. Daarom waren Meraud en ik maandag bij Floor van Loon van www.praktijkfloor.nl. Floor is een bevlogen kindertherapeut die beeldende kunst inzet als woorden niet gebruikt kunnen worden. Middenin haar ruime praktijk hangt een geweldige grote schommel. Als kind word je hier helemaal gezien en is er aandacht helemaal voor jou. Floor begeleidt het kind maar heeft ook veel aandacht voor de ouders; hoe werken jullie samen? Wat er is nodig bij jullie?

Na het leuke gesprek met Floor was ik bij het afscheid van een jonge moeder. Na een kort ziekbed is zij overleden aan de gevolgen van een afschuwelijke ziekte. Zij laat een man en 2 jonge kinderen achter. We hebben haar leven gevierd en gehuild om haar dood. Al te zeer werd mij weer duidelijk hoe belangrijk het is om te genieten van alles wat je hebt. Als je uit elkaar gaat is de andere ouder er nog wel. Gun het je kind(eren) om juist ook met die andere ouder te leven, wat er ook gebeurd is tussen jullie. Werk samen. Lukt dat niet? Zoek hulp, doe het voor jezelf maar juist ook voor je kinderen. Leer ze dat wanneer  liefde tussen ouders over is er een andere vorm kan bestaan waarin iedereen een plek heeft. Want de liefde voor je kind(eren) gaat nooit voorbij.

%d bloggers liken dit: