Met het prachtige lenteweer van de afgelopen dagen dwalen je gedachten af naar dat leuke vakantiepark in Spanje vorige zomer waar de kinderen het zo naar hun zin hadden of naar de heerlijke rondreis die jullie met elkaar hebben gemaakt in Thailand. Tijd voor nieuwe plannen voor de zomer!

In de zomer gaan veel mensen op vakantie naar het buitenland, vaak met de kinderen. Maar hoe zit dit nu als je gescheiden bent? Mag je zomaar met de kinderen op vakantie of heb je hiervoor de toestemming van je ex-partner nodig? En zijn er nog andere punten waar je op moet letten?

Toestemming
Na een echtscheiding is het uitgangspunt dat beide ouders het gezag over een kind blijven houden. Dit geldt ook als je niet gescheiden bent maar je relatie is geëindigd en je hebt gezamenlijke gezag  verkregen via een aanvraag bij de rechtbank of een beschikking van de rechtbank.
Het gezamenlijk gezag houdt onder meer in dat de ouders ook na de echtscheiding de belangrijke beslissingen betreffende het kind samen moeten nemen. Een vakantie naar het buitenland valt hier ook onder. De ouder die met het kind op vakantie wil, moet hiervoor dus toestemming krijgen van de andere gezaghebbend ouder. Ook als in het ouderschapsplan een vakantieregeling is overeengekomen, moet er apart toestemming worden verkregen voor iedere buitenlandse reis met het kind.

Wanneer de andere ouder deze toestemming niet geeft, kan de ouder die de toestemming nodig heeft de rechter vragen om hiervoor vervangende toestemming te verlenen.  Zo’n verzoek kan alleen via een advocaat worden ingediend.

Omdat de rechtbank veel van dit soort zaken heeft te behandelen, kan het enige tijd duren voordat de rechtbank de zaak op zitting kan plannen. Het is daarom belangrijk om ruim op tijd, de andere ouder om schriftelijke toestemming te vragen en als die toestemming niet wordt gekregen meteen een advocaat te raadplegen. Zo kom je niet vlak voor het vertrek naar je vakantiebestemming voor een zeer onaangename verassing te staan als de rechtbank je zaak niet meer op tijd kan behandelen en de vakantie niet kan doorgaan.

Reisdocumenten
De Koninklijke Marechaussee controleert kinderen die met één ouder of alleen reizen, om zo internationale kinderontvoeringen te voorkomen. Deze controles zijn de laatste jaren strenger geworden. Het is dus belangrijk om de juiste documenten bij je  te hebben als je reist met een minderjarig kind.
Dit geldt overigens ook als je (nog steeds) getrouwd of samenwonend bent en je alleen met je kind reist.  Ook dan ben je immers beiden gezaghebbend ouder. Vooral wanneer het kind een andere achternaam heeft dan de ouder waarmee het reist, volgt vaak een strengere controle door de Koninklijke Marechaussee.

%d bloggers liken dit: