Twee weken geleden kregen we van De Hypotheker Zoetermeer een telefoontje: we hebben cliënten die gaan scheiden, maar die overal al uit zijn en dus eigenlijk geen mediation nodig hebben. Kunnen jullie wat voor hen betekenen, want scheiden via internet vertrouwen ze niet?

Natuurlijk kunnen we wat betekenen! Het gevaar van scheiden via internet zit ‘m in het feit dat er veelal geen financiële en fiscale toetsing plaatsvindt en bovendien de gemaakte afspraken niet getoetst worden aan de wettelijke maatstaf.
Onjuiste of onvolledige afspraken zijn voer voor discussie in de toekomst, bovendien kunnen onjuiste fiscale afspraken een hoop geld kosten! Weg voordeel goedkope scheiding….

Wat wij in zo’n geval doen is o.a. het volgende:
– We kijken of de gemaakte afspraken over het huis kloppen met de (nieuwe!) regels inzake de hypotheekrenteaftrek.
– We laten cliënten zien hoeveel de kinder- en/of partneralimentatie is volgens het Tremamodel. Als cliënten anders willen afspreken weten ze in ieder geval wat het verschil is t.o.v. waar ze recht op hebben.
– We lopen nog eens kritisch door het ouderschapsplan en geven hierin adviezen.
– Als mensen willen afzien van partneralimentatie spreken we de verschillende toekomstscenario’s met hen door. Wat als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Wil je dan nog steeds geen alimentatie of houden we die mogelijkheid open?
– Hebben cliënten ook echt overal aan gedacht? Bij deze mensen bleek er bijvoorbeeld na doorvragen nog een vordering op de langstlevende ouder uit een erfenis te zijn die in de gemeenschap van goederen valt.

De cliënten uit Zoetermeer hebben uiteindelijk slechts 11 uur gefactureerd gekregen, 6 bij Joyce en 5 bij Linda. Zo weten ze zeker dat alles financieel, juridisch en fiscaal alles klopt én ze niets over het hoofd hebben gezien. Toch zijn ze maar iets meer kwijt dan wanneer ze via internet waren gescheiden.
Zij blij, wij blij!

%d bloggers liken dit: